Blog arkadaşım Bücürük ve Ben' in yazısına cevabım.
İlk söylemek istediğim, daha önceki yazınızda da denk geldiğim konu, birkaç delinin ya da belki deli taklidi yapan tek amaçları dikkat toplamak insanları yanıltmak olan ucuz kişileri örnek göstererek tüm Müslümanları yargılıyor oluşunuz. Bu tıpkı "Ben gelecekten geldim." diyen delileri bizim örnek gösterip de materyalistler sonunda kafayı yedi dememiz gibi bir şey. Bakın bu insanlar dinlerini bilmiyorlar, din adamları delidir diye gösterdiğiniz insanlar belki de gerçekten öyledir, tıpkı sizin gelecekten gelen delileriniz ve popüler kültüre sorgulamadan ayak uyduran materyalistleriniz gibi. Yani birkaç deliye aldanıp onların şekil olarak benzediği bir topluluğu yargılamak pek de mantıklı bir tutum olmuyor. Hangi din adamı bilimle uğraşmış diye soruyorsunuz, üstelik dincileri araştırmamak ve öğrenmemekle suçluyorsunuz. Fakat siz gerçekten araştırmış olsaydınız böyle bir soruyu soramazdınız. Ama merak etmeyin ben sizin için sadece birkaçını, internette bile araştırma yapınca karşınıza çıkacak ilk bilgileri, derledim. ☺️ Bakın müslüman bilim insanları neler yapmış.
• Wright Kardeşlerin ilk uçma denemesinden 1000 yıl kadar önce 852 yılında Abbas İbn Firnas adlı bir Arap Cordoba'daki Ulucaminin minaresinden tahtadan kanatlarla atladı. 875 yılında 70 yaşındayken bu kez ipek ve kartal tüylerinden yaptığı kanatlarla bir uçurumdan atladı. 10 dakika kadar havada kalmayı başardı.
- İlk uçağı yapan da Ebu Firnas'dır.
• Düz hareketi döner harekete çeviren mil sistemi de ilk kez bir İslam bilgini olan El Cezeri tarafından geliştirilmiş ve içten ateşli motorun icadına kadar tüm dünyadaki mekanik cihazların temel presibini oluşturmuştur.
• Dünyada bugün kullanılan cerrahi aletlerin tümünün nihai dizaynları Endülüs Emevilerinden El Zehravi'ye aittir. Neşter, kemik testereleri, göz ameliyatı makaslarının da aralarında bulunduğu 200 cerrahi alet modern tıpta da kullanılır.
• İlk aşı da İslam dünyasında geliştirildi. Çiçek aşısının Avrupa'da kullanılmasından 50 yıl önce Osmanlı'daki çocuklar çiçek hastalığına karşı aşılanıyordu.
• Antik Yunan'da insanlar gözümüzden ışınların çıktığını ve bu sayede görebildiğimizi düşünürdü. Dünyada ilk kez ışığın göz içine girerek kırılması sonucunda dünyayı gördüğünü keşfeden 10. yüzyılda yaşamış bir Müslüman alim olan İbni Haytam'dı. Karanlık odayı ve ışık oyunlarıyla görüntü elde etmeyi ilk olarak İbni Haytam keşfetmişti.
• Satrancın bugün oynanan formu ilk kez İran'da geliştirildi ve buradan Batıya yayıldı. 10. yüzyılda İspanyollar Emeviler aracılığıyla satrançla tanıştı.
• Kubbe ve kemer şeklindeki yapılar İslam mimarisinin ürünüdür. Özellikle kubbe mimarisi konusundaki teknikler Avrupa'ya İslam bilginleri aracılığıyla taşınmıştır.İngiltere Kralı V Henry'nin sarayının mimarı da bir Müslümandı.
• Rüzgar değirmeni ilk olarak İran'da keşfedilmiş ve Arap ülkelerinde de geliştirilmiştir. Avrupa'da ilk rüzgar değirmeni bundan tam 500 yıl sonra kullanılmaya başlamıştır.
Dediğim gibi bunlar sadece birkaç örnek. Araştırdığımız zaman karşımıza çıkması muhtemel.
Bunlardan da ÖNEMLİ söylemek istediğim diğer konu:
Bilim dünyasında keşfedilmiş, çığır açmış yenilikler, belki yeni keşfedilenler ya da henüz keşfedilmemiş olanlar bize 7. yüzyılda Hz. Muhammed aracılığı ile indirilen, Allah'ın ilk emri "Oku!" - اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذ۪ي خَلَقَۚ 1 Yaratan Rabbinin adıyla oku!"(Alak-1.ayet)- ayeti olan Kur'an-ı Kerim'de bildirilmiş. İnsanların aya çıkacağı, gezegenlerin hareketleri-yörüngeleri, evrenin varoluşu ve yokoluşu, yeryüzünde ve gökyüzünde yaratılmış olan canlı cansız bütün varlıkların özellikleri... Hepsi Kur'an'da anlatılmış. Ben bunlar için de size birkaç örnek yazayım. ☺️
• Zâriyât, 51/47
وَالسَّمَٓاءَ بَنَيْنَاهَا بِاَيْدٍ وَاِنَّا لَمُوسِعُونَ ﴿47﴾
47. Göğü kudretimizle biz kurduk ve onu biz genişletmekteyiz.
(Evrenin genişlemesi 7. yy. da Kur'an'da bize bildirildi.)
• Bakara / 29. Ayet
هُوَ الَّذ۪ي خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْاَرْضِ جَم۪يعًا ثُمَّ اسْتَوٰٓى اِلَى السَّمَٓاءِ فَسَوّٰيهُنَّ سَبْعَ سَمٰوَاتٍۜ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَل۪يمٌ۟
Yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yaratan, sonra semâya yönelip onları yedi kat gök olarak tastamam tanzîm eden O’dur. O, her şeyi hakkıyla bilendir.
- (Mülk, 67/3)
اَلَّذ۪ي خَلَقَ سَبْعَ سَمٰوَاتٍ طِبَاقاًۜ مَا تَرٰى ف۪ي خَلْقِ الرَّحْمٰنِ مِنْ تَفَاوُتٍۜ فَارْجِعِ الْبَصَرَۙ هَلْ تَرٰى مِنْ فُطُورٍ ﴿3﴾
3. O, yedi göğü tabaka tabaka yaratandır. Rahmân’ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak (ve düzensizlik) görüyor musun?
(Gökyüzünün yedi katmanı 7. yy. da bize bildirildi.)
• Yâsîn, 36/38
وَالشَّمْسُ تَجْر۪ي لِمُسْتَقَرٍّ لَهَاۜ ذٰلِكَ تَقْد۪يرُ الْعَز۪يزِ الْعَل۪يمِۜ ﴿38﴾
38. Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu, mutlak güç sahibi, hakkıyla bilen Allah’ın takdiri (düzenlemesi)dir.
(Yüzyıllardır güneşin sabit durduğunu, diğer gezegenlerin onun etrafında yörüngelerini takip ettiğini düşünüyorduk ama güneş de diğer gezegenlerle birlikte, dümdüz bir yörüngede tek yöne hareket ediyormuş. Bu da 7. yy. da bize bildirildi.)
• (İnşikak Suresi, 18-19. Ayet)
وَالْقَمَرِ اِذَا اتَّسَقَۙ ﴿18﴾
لَتَرْكَبُنَّ طَبَقاً عَنْ طَبَقٍۜ ﴿19﴾
"Ve dolunay haline geldiği zaman Ay. Siz gerçekten tabakadan tabakaya binip geçeceksiniz. "
(Geçmişten beri insanlık uzay hakkında daha detaylı bilgi edinmek için araştırmalar yapmakta ve uzaya çıkma girişimlerinde bulunmaktadır. Bu ayet, bir araç ile Dünya’dan Ay’a yolculuk yapılabileceğini vurgular. Ay'a yolculuk da bize 7. yy. da haber verildi.)
•✨ En'âm / 101. Ayet
بَد۪يعُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ اَنّٰى يَكُونُ لَهُ وَلَدٌ وَلَمْ تَكُنْ لَهُ صَاحِبَةٌۜ وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍۚ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَل۪يمٌ
"O, gökleri ve yeri hiç yoktan, eşsiz ve benzersiz şekilde yaratandır. Eşi olmadığı halde O’nun nasıl çocuğu olabilir ki? Her şeyi O yaratmıştır ve O her şeyi hakkıyla bilendir."
Bu ayet benim için EN ÖNEMLİ olanı. Çünkü Allah'ın yoktan var etme gücünden bahsediyor. Bilim insanları var olanlar üzerinde çalışmalar yapar; keşfederler, bir maddeyi farklı bir maddeye dönüştürürler. Fizikte ilk öğretilen, ilkokul çocuklarının bile bildiği bir kural vardır 'Hiçbir madde yoktan var olamaz, varken de yok olamaz. Yalnızca farklı bir maddeye dönüşür." O halde evren nasıl oluştu ve nasıl yok olacak? Bunun tek mantıklı açıklaması bütün bunların üzerinde, noksanlıklardan uzak olan yaratıcı bir gücün varlığıdır. Yani sizin materyalistler dalga geçtikleri yaratıcının yoktan var ettiği maddeler üzerinde çalışıyorlar. Bunlar için yıllarını harcıyorlar. İyi de yapıyorlar. Ama inkar etmeleri, büyüklük taslamaları kendileri aleyhinedir.
Son olarak örnek vereceğim, EVRENİN SONU hakkındaki ayetler de şöyle:
• Enbiyâ, 21/104
يَوْمَ نَطْوِي السَّمَٓاءَ كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِۜ كَمَا بَدَأْنَٓا اَوَّلَ خَلْقٍ نُع۪يدُهُۜ وَعْداً عَلَيْنَاۜ اِنَّا كُنَّا فَاعِل۪ينَ ﴿104﴾
104. Yazılı kâğıt tomarlarının dürülmesi gibi göğü düreceğimiz günü düşün. Başlangıçta ilk yaratmayı nasıl yaptıysak, -üzerimize aldığımız bir vaad olarak- onu yine yapacağız. Biz bunu muhakkak yapacağız.
• Nahl, 16/77
وَلِلّٰهِ غَيْبُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ وَمَٓا اَمْرُ السَّاعَةِ اِلَّا كَلَمْحِ الْبَصَرِ اَوْ هُوَ اَقْرَبُۜ اِنَّ اللّٰهَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَد۪يرٌ ﴿77﴾
77. Göklerin ve yerin gaybı Allah’a aittir. Kıyamet’in kopması, bir göz kırpması gibi veya daha az bir zamandır. Şüphesiz Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.
(Evren, bir gün bu genişlemesini durduracak ve büyük bir hızla evrendeki maddelerin yarattığı kütleçekim etkisiyle kendi içine çökecek. Yani Evren'deki her şey 13,8 milyar yıl önceki halini alacak ve yeni bir Büyük Patlama tekilliği oluşacak. Evrenin yok oluş teorisi de 7. yy. da bize söylendi.)
Bu cevabımı başka söze gerek kalmadan yine bir ayet ile bitirmek istiyorum. 💕
• Mü'min / 62. Ayet
ذٰلِكُمُ اللّٰهُ رَبُّكُمْ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍۢ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۘ فَاَنّٰى تُؤْفَكُونَ
İşte Rabbiniz olan Allah budur. O, her şeyin yaratıcısıdır. O’ndan başka ilâh yoktur. Öyleyse nasıl oluyor da O’ndan yüz çevirip yanlış yollara düşüyorsunuz?