20 Ekim 2024 Pazar

12 Bebek

20/10/2024 (11:20-11:38)

       Okulda enfeksiyon hastalıkları diye bir dersimiz var. Daha birkaç hafta önce hocamız yıllar önce yaşanan bir kaza, bir ihmalden bahsetti. 12 bebeğin bir ihmal yüzünden nasıl öldüğünü, bunun vicdani yükümlülüğünü kimsenin almak istemeyeceğini söyledi. Bir hemşirenin elini dezenfekte etmemesi sebebiyle 12 bebeğin enfeksiyon kapmasına sebep olduğunu, görevinden men edildiğini, psikolojisinin bozulduğunu anlattı. Daha ilk derste bize bu olaydan bahsetti. 

       Geçen yıldan beri hocalarımızın bize yaptıkları ilk uyarılardan biridir "Maliyetin hiçbir önemi yok. Önceliğiniz hastanın sağlığı. Elinizin altındakinin can olduğunu, size ihtiyacı olduğunu, yaptığınız küçük bir ihmalin geri döndürülemez sonuçları olduğunu sakın unutmayın!" O günden beri bölümdeki en umursamaz kişinin dahi ne kadar dikkatli davrandığını kendi gözlerimle gördüm. Hastanede gün boyunca kaç eldiven değiştiriyoruz, ne kadar ilacı temiz mi değil mi bilmediğimiz için çöpe atıyoruz, elimizi ve eşyaları temizlemek için ne kadar su-sabun-dezenfektan vb. kullanıyoruz, bu basit olarak düşündüğümüz malzemelerin ne kadar büyük maliyeti var hepsini kendi gözlerimle görüyorum. İsraf olmasın diye tereddütte olduğumuz hiçbir şeyi hasta için kullanmıyoruz. Bunlarla yetiştirilen bir sağlıkçı olarak son günlerde adı geçen yenidoğan çetesinin sıradan basit yollarla cezalandırılması onuruma dokunuyor. 

       Daha tanımadığım, adını dahi bilmediğim, bizle paylaşılan 12 -muhtemelen daha fazla olan- bebeklerin bir vahşete kurban gitmesi vicdanımı zedeliyor. Bu kadar hafif cezalarla o canilerin ödüllendirilmesini kabul edemiyorum. 



2 yorum:

  1. Hepimiz öfkeliyiz, ama adalet dağıtmak da kolay değil. Öfke baldan tatlı olmamalı, dolayısı ile çok güzel sözlerimizden biriyle söylersem kurunun yanında yaş da yanmamalı. O nedenle kızmalı ama adaletin masumu da yakmaması için mantıkla düşünüp öyle hareket etmekte yarar var. Ve ayrıca bence asıl vebal, bu hastaneleri adam gibi denetlemeyen ve pıtrak gibi ve ticarethane mantığı ile çoğalmalarını sebep olan sağlık sistemimizde ve onu yönetenlerde. Çünkü sistem hastayı müşteri gibi görüyor. Eskiden doktorlar önce steteskopla dinler, bazı verileri aramak için muayene eder, ona göre yürürlerdi, şimdi ilk iş doğru filme, emara, bazı testlere yönlendirmek üzerinden işliyor. Yani sağlık sistemimizde de tuz koktu malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki çok detaylı bir soruşturma yapılması gerekiyor. Suçsuz insanların da boynuna bir sorumluluk asmak yanlış olur. Ama sadece bir iki kişiye para cezası vererek, görevden men ederek birinci basamakta kalınmamalı diye düşünüyorum. Bu yankılı davanın ibretlik bir yaptırımı da olmalı. Mutlaka zaman alacaktır. Umuyorum ki beklediğimiz gibi sonuçlanır. Sağlık sistemi hakkında söylediklerinize itiraz edemem. Sıkı bir denetim her alanda olduğu gibi bize de şart. Herkes için söyleyemem ama işini hakkı ile yapmayan çalışanlar var. Çok şükür ki eğitim gördüğüm hastanede yanlış bir durumla karşılaşmadım, farklı hastanelerde sıkıntılı çalışanların olduğu aşikar. Maalesef böyle göz önüne çıkan büyük bir olay olmadıkça kimsenin umrunda da değiller. Bütün bunlar can sıkıcı.

      Sil

Yorumlarınız kendimi geliştirmeme yardımcı olacaktır. :)

12 Bebek

20/10/2024 (11:20-11:38)        Okulda enfeksiyon hastalıkları diye bir dersimiz var. Daha birkaç hafta önce hocamız yıllar önce yaşanan bir...

En Çok Okunanlar